Dienstag, 12. Oktober 2010

Hier habe ich eine story gefunden, in der dieselben Fragen gestellt werden, die ich mir am ersten Tag nach den Ereignissen gestellt habe.
Här har jag hittat en story där samma frågor ställs som jag ställde mig redan första dagen efter händelserna.
Jag prövar mig fram här - förlåt om det blir lite rörig till en början. Jag ville ha två sidor - en på svenska och den andra på tyska - men vet ännu inte hur man gör.

Sagan om de två tornen
av Hans Berggren

I en av världens största städer fanns en gång två av dess allra högsta byggnader. De hade stått där i många år, i ur och skur, och hade säkert kunnat stå kvar i 500 år till.

Det var bara ett problem med de gigantiska skyskraporna, att de var isolerade med asbest och att det pga miljölagarna skulle bli dyrt för att inte säga ekonomiskt ogörligt att renovera eller riva dem. Ägaren, stadens hamnstyrelse, beslöt sälja. In klev en man vid namn Larry som med sina värdefulla bankkontakters hjälp köpte hela rasket för en i sammanhanget billig penning, försäkrade fastigheterna för betydligt mer astronomiska belopp mot bl a "terrorattacker" och satte sig och åt frukost på restaurangen högst upp i det ena tornet, en vana han lade sig till med vid köpet och inte bröt förrän några månader senare, samma morgon tornen föll: då hade Larry tid hos hudläkaren.

Larry har sedan dess fått ut 4,7 miljarder dollar på sin försäkring men hoppas på det dubbla eftersom terrorattackerna ju var två! Hur mycket han sen dess kan ha tjänat på följderna av dem, som krigen mot Iraks och Afghanistans folk, vet man inte, men där har vi en man som tveklöst har mångdubblat sin förmögenhet på händelserna den 11 september. Och han är långtifrån ensam. Men eftersom han heter Silverstein i efternamn är han naturligtvis oskyldig till allt, har inte konspirerat eller haft vetskap i förväg om vad som skulle hända. Han ska helst inte ens nämnas. Men med alla dessa för hans del så tursamma tillfälligheter borde han ju vara misstänkt? Eller hur?

Att låta någon som uppenbart har tjänat miljarder på ett massmord segla vidare som om ingenting har hänt därför att han kan ha haft släktingar som dog i Förintelsen för snart 70 år sedan, det anser jag verkligen är att underblåsa den antisemitism som är staten Israels livsluft och enda existensberättigande. Allas likhet inför lagen är en förutsättning för ett demokratiskt samhälle, men här ser vi ett flagrant exempel på något helt annat, nämligen att "somliga djur är mer jämlika än andra", som George Orwell skriver i Djurfarmen.

Till skillnad från det magiska flygbränslet som smälter ner 400 meter höga stålpelare till sjöar av smält stål på ett par timmar och pulvriserar hundratusentals ton betong till damm på sekunder, de fanatiska självmordspiloterna "som inte tränat landning" men ändå gör sådana otroliga flyguppvisningar när det verkligen gäller, plus tusen andra befängdheter i den officiella sagan om de två tornen, kan det ovanstående om Larrys sanslösa tur styrkas på varje punkt.

Därmed inte sagt att "det var judarna", däremot att många stenrika amerikanska nykonservativa och sionister, kristna såväl som judar, oljebolag, mediamoguler, krigsindustri, knarkkarteller, bankirer och kapitalister i allmänhet har skott sig furstligt på "kriget mot terrorn". Ju mer kaos desto mer kan man roffa åt sig. Och bin Ladens byggkonsortium får förstås massor med jobb med återuppbyggnaden.

Dag och natt i över nio år har vi nu itutats den officiella versionen, att det var de som enbart har förlorat på nidingsdåden, dvs "islamistiska fundamentalister", som låg bakom. Nu utrotas hela folk med ohyggliga vapen, från vit fosfor och fjärrstyrda bombplan till DU-vapen, utarmat uran som hotar allt liv på jorden, under den lika vettlösa som aldrig klart uttalade förevändningen att de är lömska muslimer som gömmer Usama bin Laden, förfogar över massförstörelsevapen eller tänker skaffa sig atombomber och därmed automatiskt skulle ha något med terrordåden den 11 sepember att göra.

Det är hög tid för en internationell, oberoende brottsutredning av fakta i fallet, en granskning av byggnadstekniska orimligheter såväl som finansiella insiderbrott, och att återigen ställa den fråga som borde ha ställts från början: "Cui bono?"

Den enda procent av Amerikas befolkning som äger mer än de fattigaste 95 procenten tillsammans och dikterar den amerikanska politiken oavsett presidentens partifärg tillhör förvisso de stora vinnarna på krigen som rättfärdigats med lögnerna som trummats i oss sedan 2001.

Jag ser sagan om de två tornen som en symbolisk snöpning av hela det demokratiska projektet för en förnuftigare, fredligare, rimligare och rättvisare värld. En maktdemonstration. En varning att det är farligt att tänka själv. Allt ifrågasättande, all fri debatt, all yttrandefrihet har tagit mycket stryk av den "supermakt" som säger sig vilja skydda vår "frihet" (dvs kapitalets) samtidigt som den skrotar rättssamhället och begår de ohyggligaste brott mot mänskligheten, inför tolkningsmonopol på verkligheten och påbjuder allmän konsensustrans.

Nog har storebror visat sin makt så det förslår... Ändå är han en alltmer alienerad koloss på lerfötter. Skuldsatt, paranoid, sjuk och beväpnad till tänderna. Häromdagen troppade USA:s och 30 andra länders delegationer ut från FN:s generalförsamling med djupt kränkta miner därför att Irans president Ahmadinejad påpekade en del av det ovanstående.

Det betyder inte att "världssamfundet" fördömer hans åsikter, ty världssamfundet är inte bara USA, EU och Israel. Det betyder att ledamöter från mer än 150 nationer hellre ville höra vad han hade att säga än sälla sig till fårskocken. Vad FoxNews, CNN och BBC vill att vi ska tro vet vi ju ändå.

Och vad Washington, London och Tel Aviv är kapabla till ifråga om aggressioner mot folk som inte hotar något annat än deras självtagna rätt att suga ut och ödelägga allt i sin väg, det vet man överallt i världen utanför Nordamerika och Europa.

Hans Berggren, Översättare, musiker.
http://www.sourze.se/Sagan_om_de_tv%c3%a5_tornen_10724707.asp

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen